CSSGeneral Science & Ability

8. (A) A man buys 5kg of meat at Rs.500 per kg. In addition, for every kilogram of meat purchased, he has to pay a consumption tax of 6% on the selling price. Calculate the total amount of money that he has to pay. (B) It takes Ali 30 minutes to mark a paper. Aslam only needs 25 minutes to mark a paper. If they both start marking papers at 10:00 AM, at what time they will finish marking at the same time?

(C) Two bus tickets from Rawalpindi to Islamabad and three tickets from Rawalpindi to Murree cost Rs.770 but three tickets from Rawalpindi to Islamabad and two tickets from Rawalpindi to Murree cost Rs.730. What are the fares for cities Islamabad and Murree from Rawalpindi? (D) A told B that C is his father’s nephew. D is A’s cousin but not the brother of C. What relationship is there between D and C?

A) Cost of 5kg of meat = 5 x 500 = Rs. 2500 Tax on selling price = 6% of selling price = 6% of 500 = Rs. 30 per kg Total tax on 5kg of meat = 5 x 30 = Rs. 150 Total cost = cost of meat + tax = Rs. 2500 + Rs. 150 = Rs. 2650

Therefore, the man has to pay Rs. 2650.

B) Ali marks a paper in 30 minutes, so he can mark 2 papers in 1 hour. Aslam marks a paper in 25 minutes, so he can mark 2.4 papers in 1 hour.

Let’s find the least common multiple of 30 and 25, which is 150.

Ali will finish marking 5 papers in 150 minutes (2.5 hours). Aslam will finish marking 6 papers in 150 minutes (2.5 hours).

Therefore, they will finish marking at the same time at 12:30 PM.

C) Let’s assume the fare for Rawalpindi to Islamabad is x and the fare for Rawalpindi to Murree is y. Then we can set up the following system of equations:

2x + 3y = 770 3x + 2y = 730

Multiplying the first equation by 2 and the second equation by 3, we get:

4x + 6y = 1540 9x + 6y = 2190

Subtracting the second equation from the first, we get:

Advertisement

5x = 650 x = 130

Substituting x = 130 in either of the two equations, we get:

2(130) + 3y = 770 260 + 3y = 770 3y = 510 y = 170

Therefore, the fare for Islamabad is Rs. 130 and the fare for Murree is Rs. 170.

D) A told B that C is his father’s nephew, which means C is A’s cousin. D is A’s cousin, but not the brother of C, so D and C are first cousins once removed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 1 =

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please disable the ad blocker so our website works fully functionally.